Тамо, далеко…

Штампарска машина Небиоло Експорт Соћета Аугуста

Назив предмета: Штампарска машина Небиоло Експорт Соћета Аугуста

Произвођач: Nebiolo & Urania

Место и време настанка: Торино, Италија, 1908–1918. година

Димензије (cm): 245 . 150 . 158

Инвентарни број: Т:19.4

 

Када је штампарска машина Небиоло Експорт Соћета Аугуста 2005. године добијена на поклон од Графичке школе из Београда, са њом је стигла и прича да је надимак Солунка добила зато што је током Првог светског рата делила судбину српске војске и владе које су се повукле на територију Грчке. Српска краљевска државна штампарија је 1916. године на Крфу започела рад у војничкој дрвеној бараци са опремом која је набављена у Француској и Италији. Те године је Милутин Бојић (1892–1917), песник и аутор једне од најпознатијих српских родољубивих песама Плава гробница, у својству државног службеника био послат у Торино ради преговора о куповини штампарских машина у фабрици Небиоло. Могуће је да је баш тада набављена и Солунка. 

У Државној штампарији на Крфу одштампано је око 350 бројева Српских новина и 18 бројева додатка Забавник. Оба листа су уређивали истакнути новинари и књижевници. Осим ратних извештаја, вести, службених прогласа и обавештења, објављивани су и књижевне прилози, преводи, прегледи стране штампе, есеји, научни и теоријски текстови, чланци дописника из иностранства, који су служили за образовање и релаксацију војника и рањеника. 

За сада се не може поуздано тврдити да је овај примерак машине један од оних о чијој куповини је преговарао Бојић. Ипак, то не умањује вредност Солунке. Истраживањем њеног историјата чува се сећање на важне историјске догађаје и истакнуте личности које су у њима учествовале. 

 

 

 

11-16 ч, понедељком и петком је затворен за посетиоце

300 динара – појединачна карта 500 динара – породична карта За децу до 7 година улаз је бесплатан (осим за групне организоване посете) Радионице се организују у сарадњи са школама и предшколским установама.

Музејска поставка у Галерији Александар Деспић, Галерија играчака, Научна играоница Скендербегова 51, 11158 Београд (Градски превоз: трамваји 2, 5, 10, аутобуси 26, 79)