Изабери тастатуру

Писаћа машина Смит Премијер 10

Назив предмета: Писаћа машина Смит Премијер 10

Произвођач: Smith Premier Typewriter Company

Место и време настанка: Сиракуза, држава Њујорк, САД, 1908. година

Димензије (cm): 35 . 38 . 34

Инвентарни број: Т:2.10

 

Првих година 20. века у конструкцији писаћих машина догодила се једна од кључних промена – први пут је дактилограф могао да види и прати текст који куца јер се он отискивао са предње стране ваљка. Писаћа машина Смит Премијер 10 је једна од првих машина овакве конструкције, а једини je икада направљен модел који комбинује модерну „видљиву“ конструкцију са дуплом тастатуром – једном за велика и другом за мала слова. Машина Смит Премијер 10 са дуплом тастатуром рекламирала се као брза, прецизна и добро се продавала. Међутим, порастом популарности такмичења у слепом куцању, када је брзина куцања постала главни услов комерцијалног успеха, модели са једном тастатуром и тастером shift bar за велика слова, почели су да потискују машине са двоструком тастатуром. Модел Смит Премијер 10 се зато производио релативно кратко, до двадесетих година 20. века. 

Пошто су се тада код произвођача могле наручити мале серије писаћих машина које испуњавају посебне захтеве, Смит Премијер 10 је произвео и примерак са ћириличном тастатуром који се данас чува у Музеју. Машина је поклон господина Војислава Андрејевића, реномираног прецизног механичара из Београда и великог дародавца Музеја. 

 

 

11-16 ч, понедељком и петком је затворен за посетиоце

300 динара – појединачна карта 500 динара – породична карта За децу до 7 година улаз је бесплатан (осим за групне организоване посете) Радионице се организују у сарадњи са школама и предшколским установама.

Музејска поставка у Галерији Александар Деспић, Галерија играчака, Научна играоница Скендербегова 51, 11158 Београд (Градски превоз: трамваји 2, 5, 10, аутобуси 26, 79)