Image Alt

О Музеју

О Музеју

Истраживање, сакупљање, чување и излагање научне и техничке баштине

1989
1989
Почеци

Оснивање

Музеј науке и технике основан је 1989. године као пројекат (радна организација) Српске академије наука и уметности и других суоснивача на иницијативу академика Александра Деспића са циљем да прикупља, штити, чува и користи културна добра из области науке и технике.
2005
2005
Први кораци

Зграда

Након вишегодишњег боравка у просторима САНУ и излагања у Галерији науке и технике, Музеј је добио своју зграду, симболично зграду старе београдске Општинске термоелектране.
2009
2009

Поставка

Након што је нова зграда старе електране (делимично) адаптирана у музејски простор, у просторијама данашњег депоа и Галерије Александар Деспић отворена је прва поставка у новој згради.
Данас
Данас
Научне и технолошке теме

Едукативни и забавни приступ

Данас, музеј нуди велики број интерактивних изложби и програма који привлаче посетиоце свих узраста. Музеј науке и технике у Београду је један од најпопуларнијих музеја у Србији, а његова едукативна вредност и забавни приступ научним и технолошким темама привлаче велики број посетилаца из земље и иностранства што потврђује и награда НК ICOM Србија за музеј године 2022.

11-16 ч, понедељком и петком је затворен за посетиоце

300 динара – појединачна карта 500 динара – породична карта За децу до 7 година улаз је бесплатан (осим за групне организоване посете) Радионице се организују у сарадњи са школама и предшколским установама.

Музејска поставка у Галерији Александар Деспић, Галерија играчака, Научна играоница Скендербегова 51, 11158 Београд (Градски превоз: трамваји 2, 5, 10, аутобуси 26, 79)