Image Alt

ИСТОРИЈА МЕДИЦИНЕ

Медицина је, према Хипократу, старија од људи, јер су и болести старије од људи.

Зачета на античким традицијама у средњем веку, медицина је, као наука и практична вештина, у Србији почела да се развија након ослобођења од турске власти у 19. веку. Управо у то време, открића у области природних наука, као и достигнућа у области технике, омогућила су почетак њеног успона кроз упознавање света микроба, кроз проналажење начина да се прегледа унутрашњост тела пацијента без хируршког захвата, као и да се елиминише бол при операцијама. Тековине тог златног века медицине – антисепса и асепса, анестезија и рендгенологија – нашле су примену и у Србији убрзо по њиховом увођењу у медицинску праксу у Европи. Знањем и залагањем првих генерација лекара у Србији, које су биле школоване на престижним европским медицинским факултетима, створено је језгро из којег је започет развој модерне медицине у Србији. Његова бројна сведочанства чувају се у Музеју науке и технике.

Збирке

  • Музеј српске медицине Српског лекарског друштва
  • Збирка медицинске технике
  • Збирка препарата и модела
  • Збирка фармације
  • Медицина – збирка фотографија
  • Медицина – збирка архивалија

11-16 ч, понедељком и петком је затворен за посетиоце

300 динара – појединачна карта 500 динара – породична карта За децу до 7 година улаз је бесплатан (осим за групне организоване посете) Радионице се организују у сарадњи са школама и предшколским установама.

Музејска поставка у Галерији Александар Деспић, Галерија играчака, Научна играоница Скендербегова 51, 11158 Београд (Градски превоз: трамваји 2, 5, 10, аутобуси 26, 79)