Птичица!

Студијска салон-камера Герлиц

Назив предмета: Студијска салон-камера Герлиц

Произвођач: Görlitzer Camera-Werke

Место и време настанка: Немачка, око 1920. године

Димензије (cm): 48 . 60 . 150

Инвентарни број: Т:16.38

 

Некада резервисана за краљевске породице и аристократију, традиција портретисања је захваљујући проналаску фотографије у 19. веку постала доступна ширем кругу људи и веома популарна. За портретисање у ентеријерима фотографских атељеа коришћене су такозване салон-камере. 

Од средине четрдесетих година 19. века у Србији су прве фотографије израђивали путујући фотографи, а први стални фотографски атеље је 1861. године у Београду отворио Швајцарац Флоријан Гантенбајн (Florian Gantenbein). Наредних деценија атељеи су отварани како у престоници, тако и у већим местима у унутрашњости. Број атељеа посебно је порастао након Првог светског рата. Један од њих је био и Атеље Селимира Лончаревића на Теразијама 32, отворен 1928. године. Салон-камеру Герлицформата 18×24 cm из тог атељеа, Музеј је 1999. године добио на поклон од наследнице Ирене Лончаревић. 

Студијска камера Герлиц је врхунске професионалне израде од трешњевог и буковог дрвета. Тело камере се састоји од два дрвена рама који су повезани шаркама. На предњем раму је плоча су клизачем за постављање објектива, док је на задњем раму место за мат шајбну и касету за план-филм или фотографску плочу. Дрвени рамови су спојени мехом у форми хармонике, а израђени су од књиговезачког папира ојачаног кожом на превојима. 

Израдом салонских камера бавиле су се надалеко чувене столарске радионице из Немачке и Аустрије, па тела камера спадају међу најпрецизније прозводе од дрвета. 

 

 

 

11-16 ч, понедељком и петком је затворен за посетиоце

300 динара – појединачна карта 500 динара – породична карта За децу до 7 година улаз је бесплатан (осим за групне организоване посете) Радионице се организују у сарадњи са школама и предшколским установама.

Музејска поставка у Галерији Александар Деспић, Галерија играчака, Научна играоница Скендербегова 51, 11158 Београд (Градски превоз: трамваји 2, 5, 10, аутобуси 26, 79)