Први „селфи“

Уређај за аутоматско фотографисање – Фотоматон

Назив предмета: Уређај за аутоматско фотографисање – Фотоматон

Произвођач: Siemens & Halske

Место и време настанка: Немачка, 1928. година

Димензије (cm): 180 . 62 . 184

Инвентарни број: Т:16.56

 

Уређаји за аутоматско фотографисање су аутоматизоване кабине са интегрисаном камером и процесним делом за израду фотографија, негатива и позитива. Кабине имају седиште или клупу за једну или две особе, као и завесе које обезбеђују приватност приликом фотографисања и спречавају мешање светлости. Изнад објектива камере налазе се носачи за блескалице (блиц), које осветљавају кабину током фотографисања. 

Уређај овог типа први пут се појавио на Бродвеју у Њујорку 1925. године. Конструисао га је Американац руског порекла, Анатол Јосефо (Anatol Josephewitz, 1894–1980). После убацивања металног новца, аутомат се активирао и правио осам снимака са паузама, тако да је особа имала времена да мења позе. После седам и по минута уређај је избацивао папирну траку са осам фотографија. За првих шест месеци фотографисало се преко 250.000 људи. 

По допремању првог оваквог уређаја у Београд, октобра 1928. године, у тадашњој штампи се појавила петиција једног броја београдских фотографа који су страховали од нелојалне конкуренције и губитка посла. То је био управо уређај за аутоматско фотографисање Фотоматон, који се налази у Музеју науке и технике, а купљен је у Француској, након што га је немачка фирма Siemens & Halske усавршила и прилагодила за европско тржиште. Поклон је породице Лончаревић. 

 

 

 

 

 

11-16 ч, понедељком и петком је затворен за посетиоце

300 динара – појединачна карта 500 динара – породична карта За децу до 7 година улаз је бесплатан (осим за групне организоване посете) Радионице се организују у сарадњи са школама и предшколским установама.

Музејска поставка у Галерији Александар Деспић, Галерија играчака, Научна играоница Скендербегова 51, 11158 Београд (Градски превоз: трамваји 2, 5, 10, аутобуси 26, 79)