јул 7 2023 - јул 7 2023

ИЗЛОЖБА „ТАНКА ЛИНИЈА“ У ГРАДСКОМ МУЗЕЈУ У ВРШЦУ

Date
  • јул 7 2023 - јул 7 2023

Location

7. јул – 17. август 2023. Градски музеј Вршац.

У Градском музеју у Вршцу у петак 7. јула, са почетком у 19 часова, свечано је отворена изложба „Танка линија – Између лека и отрова“ коју је реализовао Музеј науке и технике у сарадњи са Музејем за историју фармације Фармацеутског факултета у Београду.

Изложбу су осмислили кустоси: Иван Станић из Музеја науке и технике, Јелена Манојловић из Музеја за историју фармације Фармацеутског факултета и Светлана Митровић из Етнографског музеја у Београду са идејом да се контекстуализује део динамичне границе између лека и отрова као и да се укаже на важност сазнања, преношења искуства и савремених научних достигнућа.

Феномен границе између лека и отрова сагледаван је кроз призму историје науке и наслеђа: фармације, медицине, етнологије, биологије, археологије, правне регулативе, медија, као и у ширем друштвено-историјско-природњачком контексту, са територијалним фокусом на подручје Србије.

На изложби је приказана историјска перспектива и појединачни феномени танке линије која је делила живот и смрт током развоја људске цивилизације. Многе танке линије су данас утврђене захваљујући сазнању кроз праксу, али првенствено развоју науке. Аутори овом изложбом желе да подстакну на размишљање о феномену танке линије између лека и отрова. Ова линија је често склиска, некада невидљива и кроз историју врло динамична. Захтевала је сарадњу са стручњацима из најразличитијих области науке и културе. Прича о односу човека према леку и отрову и њиховој употреби јесте прича о нашој цивилизацији, о нашем односу према природи и науци и о међусобној комуникацији, узбудљива, контроверзна, са још неизвесним крајем.

Изложени експонати су из збирки Музеја науке и технике, Музеја за историју фармације, Народног музеја Пожаревац, Природњачког музеја у Београду, Рударско-геолошког факултета Универзитета у Београду, Хемијског факулета Универзитета у Београду, Градског музеја у Вршцу и приватних збирки.

2023.

11-16 ч, понедељком и петком је затворен за посетиоце

300 динара – појединачна карта 500 динара – породична карта За децу до 7 година улаз је бесплатан (осим за групне организоване посете) Радионице се организују у сарадњи са школама и предшколским установама.

Музејска поставка у Галерији Александар Деспић, Галерија играчака, Научна играоница Скендербегова 51, 11158 Београд (Градски превоз: трамваји 2, 5, 10, аутобуси 26, 79)