нов 28 2022 - нов 28 2022

О фабрикама и градовима

9. март у 18 сати
Галерија "Александар Деспић" О фабрикама и градовима - панел дискусија
Учесници:
  • др Жаклина Глигоријевић, виша консултанткиња за урбанизам
  • МА Ада Влајић, кустоскиња, Музеј науке и технике
  • мр Рифат Куленовић, музејски саветник, Музеј науке и технике
Модератори:
  • Снежана Ристић, архитекта
  • Радоња Лепосавић, историчар уметности
Музеј науке и технике организује панел дискусију „О фабрикама и градовима“, поводом актуелне изложбе „О фабрикама и радницима“, посвећену вези индустрије и урбанизма.
Након распада Југославије, нестанка социјализма и током “процеса транзиције” однос према индустрији у великој мери је измењен и обележен масовним гашењем фабрика на просторима бивших југословенских република. Приватизације, стечаји или гашења фабрика у знатној мери су утицали на промену положаја радника у друштву док су саме грађевине у извесном броју случајева уништене како би створиле простор за нове грађевинске инвестиције или напуштене и временом претворене у индустријске руине. Ови комплекси, неретко у потпуности напуштени и запуштени, често се перципирају као непожељни и као претња, али чињеница је да они са собом носе и бројне могућности у развоју градова не само због своје позиције, развијене инфраструктуре и јединствене конфигурације, већ и због чињенице да су то простори који пружају могућност новог урбаног развоја.
Оваква ситуација отворила је врата урбанистичким и архитектонским интервенцијама, меморијализацији и интерпретацији, а велики број напуштених индустријких фабрика и комплекса који све чешће постаје предмет истраживања, друштвених, историјских, архитектонских, урбанистичких и уметничких.
Иако је основна мотивација за трансформацију ових комплекса пре свега економска, све више пажње се посвећује одрживом развоју који укључује и еколошку рестаурацију, очување културног наслеђа, економски развој као и потребе локалне заједнице.
Date
  • нов 28 2022 - нов 28 2022

Location

11-16 ч, понедељком и петком је затворен за посетиоце

300 динара – појединачна карта 500 динара – породична карта За децу до 7 година улаз је бесплатан (осим за групне организоване посете) Радионице се организују у сарадњи са школама и предшколским установама.

Музејска поставка у Галерији Александар Деспић, Галерија играчака, Научна играоница Скендербегова 51, 11158 Београд (Градски превоз: трамваји 2, 5, 10, аутобуси 26, 79)