јун 7 2023 - јун 7 2023

Гола технологија

Date
  • јун 7 2023 - јун 7 2023

Location

Јун-септембар 2023. Галерија 51, Музеј науке и технике.

Музеј науке и технике и компанија Висарис вам представљају изложбу „Гола технологија“, аутора Зорана Левића, Душана Петровића и Ивана Станића, посвећену „скривеној“ страни техничких предмета које баштини Музеј.Технички уређаји углавном „скривају” своју унутрашњост која се покривањем, у већини случајева, штити и тиме се обезбеђује њихово неометано функционисање.
На тај начин унутрашњост већине техничких уређаја, a самим тим и њихов начин рада, остају скривени oку посматрача.Због свега наведеног, родила се идеја да се из збирки Музеја изаберу експонати који „крију” интересантну унутрашњост и препусте пролазу х-зрака. Уз помоћ домаће компаније Висарис, која производи дигиталне рендген-апарате и софтвер најновије генерације, постигнут је невероватан резултат. Нова рендгенска технологија омогућила нам је и динамичке снимке предмета, односно, пружила нам је могућност да без расклапања видимо њихову унутрашњост, чак и док раде.Отуда наша велика жеља да ову нову технолошку и музеолошку праксу поделимо и с нашим посетиоцима путем изложбе са интригантним називом „Гола технологија“, а све у сврху едукације и демонстрације нових музеолошких пракси у презентацији културне баштине.

11-16 ч, понедељком и петком је затворен за посетиоце

300 динара – појединачна карта 500 динара – породична карта За децу до 7 година улаз је бесплатан (осим за групне организоване посете) Радионице се организују у сарадњи са школама и предшколским установама.

Музејска поставка у Галерији Александар Деспић, Галерија играчака, Научна играоница Скендербегова 51, 11158 Београд (Градски превоз: трамваји 2, 5, 10, аутобуси 26, 79)