мар 22 2024 - мар 22 2024

Радионица „Реинтерпретација индустријског наслеђа кроз дигиталне технологије: утопија или дистопија?“

Date
  • мар 22 2024 - мар 22 2024

Location

21. март 2024. Музеј науке и технике.

Јуче је у Музеју одржана радионица „Реинтерпретација индустријског наслеђа кроз дигиталне технологије: утопија или дистопија?“ у организацији Центар за промоцију науке и Музеј науке и технике.
Радионица је реализована у оквиру пројекта FASIH (Future Art and Science in Industrial Heritage), подржаног кроз ЕУ програм Креативна Европа, пружила је учесницима прилику да промисле постојеће наративе о индустријском и културном наслеђу Београда, и да стекну знања и вештине за креирање нових уметничких садржаја заснованих на технолошким иновацијама и експерименталним уметничким праксама. Учесници су се бавили спекулативним наративима и дизајном, разматрајући могуће интервенције на локалитетима индустријског наслеђа и анализирајући последице занемаривања и девастације ових добара. Учеснике су кроз процес водили истраживачи, аутори и актери из релевантних области.

Пројекат ФАСИХ је усмерен је на интердисциплинарно истраживање индустријског и културног наслеђа три града у Југоисточној Европи, Београда, Ријеке и Трбовља, кроз мапирање, истраживање и процену архитектонских достигнућа и нематеријалних процеса, који су обележили њихову модерну историју. Спрегом научног истраживања, уметности, технологије и нових медија, пројекат тежи да повеже савремене моделе ревалоризације и ревитализације индустријског наслеђа.

Радионица је уједно и најава предстојећих FASIH позива за продукцију интердисциплинарних радова који ће бити расписни током априла и маја.
Погледајте званичну презентацију пројекта на адреси https://artandscience.rs/fasih/

11-16 ч, понедељком и петком је затворен за посетиоце

300 динара – појединачна карта 500 динара – породична карта За децу до 7 година улаз је бесплатан (осим за групне организоване посете) Радионице се организују у сарадњи са школама и предшколским установама.

Музејска поставка у Галерији Александар Деспић, Галерија играчака, Научна играоница Скендербегова 51, 11158 Београд (Градски превоз: трамваји 2, 5, 10, аутобуси 26, 79)