мај 9 2024 - мај 9 2024

Промоција књиге „Основе музеологије”

Date
  • мај 9 2024 - мај 9 2024

Location

Среда, 15. мај у 15 часова. Музеј науке и технике, Добрачина 51.

Промоција књиге „Основе музеологије”, Војћеха Глужињског, настале у сарадњи Музеја науке и технике и Центра за музеологију и херитологију Одељења за историју уметности Филозофског факултета Универзитета у Београду, намењена стручној и широј јавности ће бити одржана у  у Музеју науке и технике.
О књизи ће говорити Зоран Левић, директор Музеја науке и технике, проф. Драган Булатовић, аутор поговора, др Милан Попадић, рецензент и професор на Одељењу за историју уметности Филозофског факултета у Београду и Саша Шепец, музејски саветник Музеја науке и технике и уредник издања.

Војћек Глужињски, пољски филозоф и музеолог рођен 1922. године, студирао је филозофију у Кракову и Вроцлаву, а музејску каријеру градио у Народном музеју Вроцлава. Своја музеолошка размишљања углавном је објављивао у часописима и излагао на конференцијама. Дугогодишње проучавање музеолошких проблема преточио је у докторску дисертацију „Филозофски и методолошки проблеми музеологије”, коју је одбранио 1976. године на Универзитету „Никола Коперник‟ у Торуњу. На бази ове дисертације настала је књига „Основе музеологије“, објављена у Пољској 1980. године, сада преведена и на српски језик, од стране Иване Ђокић Саундерсон.

11-16 ч, понедељком и петком је затворен за посетиоце

300 динара – појединачна карта 500 динара – породична карта За децу до 7 година улаз је бесплатан (осим за групне организоване посете) Радионице се организују у сарадњи са школама и предшколским установама.

Музејска поставка у Галерији Александар Деспић, Галерија играчака, Научна играоница Скендербегова 51, 11158 Београд (Градски превоз: трамваји 2, 5, 10, аутобуси 26, 79)