нов 28 2022 - нов 28 2022

Коста Стојановић – научник и државник

НОВИ ЦИКЛУС ПРЕДАВАЊА НА НАШЕМ YOUTUBE КАНАЛУ!
"Коста Стојановић – научник и државник"
Посвећен је сећању на овог изузетног човека који је, уочивши аналогије између закона физике и кретања у друштву, поставио теорије и спровео их у пракси, чиме је дао изузетан допринос превазилажењу различитих кризних раздобља у историји Краљевине Србије и Краљевине СХС.
Милутин Миланковић, који је наследио Стојановића на катедри Велике школе, овако је о њему писао: „Дошао је, да као свештеник науке, у овом храму, проповеда велике истине, које се дотле нису чуле. Математичка физика бави се мртвом природом, али је њега интересовао цео свет, њега је интересовао живот. Зато је катедра била уска за његов рад. Стојановића је занимао друштвени живот - та жива машина са милионима точкова, коју је звао друштво, и на којој је применио законе термодинамике.“
О Кости Стојановићу говоре проф. др Александар Петровић, Војкан Поповић и др Данко Камчевски.
 
Date
  • нов 28 2022 - нов 28 2022

Location

 

11-16 ч, понедељком и петком је затворен за посетиоце

300 динара – појединачна карта 500 динара – породична карта За децу до 7 година улаз је бесплатан (осим за групне организоване посете) Радионице се организују у сарадњи са школама и предшколским установама.

Музејска поставка у Галерији Александар Деспић, Галерија играчака, Научна играоница Скендербегова 51, 11158 Београд (Градски превоз: трамваји 2, 5, 10, аутобуси 26, 79)