сеп 22 2022 - сеп 22 2022

11. Фестивал С.У.Т.Р.А. – Дигитално задовољство

Date
  • сеп 22 2022 - сеп 22 2022

Location
  • Галерија 51, Mузеј науке и технике, Добрачина 51, Београд

Музеј науке и технике, Београд 22.9.-7.10.2022.

Фестивал С.У.Т.Р.А., најстарији фестивал у Србији који се бави повезаношћу науке, уметности и технологије. У најновијем издању испитивало се како се остварује људска егзистенција у виртуелним просторима интернета. Фокус је боп на истраживању покушаја да се већина свакодневног функционисања пренесе, манифестује и конзумира посредством дигиталне технологије, као и постојећег софтвера и садржаја.

Надамо се да подједнако заронимо у сферу унутрашњег и интерперсоналног и осветлимо шта се дешава у пољу дигиталног између појединца и другога те шта израњаја из интеракције та два. Да ли су усамљеност, осећај невидљивости и неиспуњености тек тачка на спектруму интерперсоналих веза која се измешта у дигитално у потрази за активнијим слушаоцем свог аналогног ¨аутистичног симптома¨ који мумла несхваћен?

Питања која постављамо и на која тражимо одговоре односе се на начине како дигитално откључава и стимулише унутрашње конфлите, фантазије, жеље, нагоне, анксиозности и одбране док се истовремено у интерперсоналном простору виртуалног активно ангажујемо како бисмо били препознати од стране Другог? И како се потом осећамо са тим одговором? Да ли је тенденција за освајањем независности у виртуалном, додатно оснажена одсуством телесности и фрагментарним егзистирањем која у потрази за индивидуацијом може парадоксално да отвара арену конфликата на релацији препознавање – признавање те одшкрине и ¨мала врата¨ потреби за доминацијом и последично негирању Другог? Који су медијуми доступни и како се користе у виртуелном свету да би се доградили капацитети за подношење тензије контрадикторних импулса?

Да ли се вртимо у алгоритамско-монетизованој „зачараној“ психолошкој петљи из које не препознајемо излаз, и које су последице? И, коначно, да ли дигитално, као и слике, је течност које не успева да угаси нашу жеђ.

А како ће Фестивал да пружи дигитално задовољство? Тако што ће покушати промишљањем и дијалогом да одвоји аутентично од лажног, штетно од корисног, ангажовано од монетизованог. На распологању су нам три форме: изложба, предавања/разговори и истраживање. Представићемо најквалитетније уметнике и научнике, психијатре и психологе, истраживаче и практичаре.

Изложба „Дигитално задовољство“

Од 22. септембра до 7. октобра, Галерија 51, Музеј науке и технике

Кустос Иван Станић
Уметници: Арпад Пулаи, Наташа Теофиловић, Маја Обрадовић, Предраг Терзић, Нина Тодоровић, Милан Личина, Стеван Којић, Тања Вујиновић, Урош Крчадинац, Дејан Врачаревић и Дарија Медић.

Subota, 24.09. 2022, Muzej nauke i tehnike, Dobračina 51.

Уредница Маја Лyон

  • 11:00 Уводно обраћање: Маја Лyон, ауторка Програма разговора
  • 11:15 Предавање: Др Иванка Дуњић Јовановић: Метаверзум и психоанализа
  • 11:45 Панел дискусија. Метаверзум – стварање нових светова: Др Иванка Дуњић Јовановић, др Зорица Томић и Проф др Оливера Вуковић
  • 12:45 Пауза
  • 13:15 Маја Лyон: Црно бели свет дигиталног – емоције које живот значе
  • 13: 50 Предавање: Данило Пешић: Дигитално и нагон смрти
  • 14:20 Презентација резултата истраживања. Добринка Кузмановић и Оливер Тошковић: Искуства младих на Интернету – Време на интернету, онлајн и офлајн пријатељства и ризична понашања младих
  • 15: 10 Виртуелна презентација. Александра Џамбић: Дигитална сексуалност-задовољење или фрустрација

Званична страница Фестивала С.У.Т.Р.А.

11-16 ч, понедељком и петком је затворен за посетиоце

300 динара – појединачна карта 500 динара – породична карта За децу до 7 година улаз је бесплатан (осим за групне организоване посете) Радионице се организују у сарадњи са школама и предшколским установама.

Музејска поставка у Галерији Александар Деспић, Галерија играчака, Научна играоница Скендербегова 51, 11158 Београд (Градски превоз: трамваји 2, 5, 10, аутобуси 26, 79)