Велико у малом

Макета виле Драгољуба Штерића

Назив предмета: Макета виле Драгољуба Штерића

Пројектант објекта: Милан Злоковић

Аутор макете: непознат

Место и време настанка: Краљевина Југославија, 1930–1940. година

Димензије (cm): 30 . 81,8 . 61,8

Инвентарни број: Т:68.1

 

Као саставни део архитектонског пројекта, макета се појавила у 14. веку. Био је то не само непосредан начин презентације будућег објекта, већ често и мало уметничко дело вештих аутора. Архитектонски модели су прешли дуг развојни пут до данашњих тродимензионалних компјутерских анимација. 

Макету виле Штерић Музеју је 1993. године поклонио академик Ђорђе Злоковић, син архитекте Милана Злоковића (1898–1965), једног од најзначајнијих протагониста модерне архитектуре међуратног периода. Израђена је од дрвета и представља ретко сачуван пример архитектонског модела насталог у време изградње самог објекта. 

Репрезентативна вила, чију макету могу видети посетиоци Музеја, пројектована је 1932. и изграђена 1933. године за трговца и индустријалца Драгољуба Штерића, једног од оснивача Фабрике аероплана и хидроавиона Змај у Земуну. Пројектујући вилу Штерић, Злоковић је показао студиозни и аналитички поступак и умеће у примени основних принципа модерне архитектуре. Кубичне, чисте форме и динамична композиција сврставају овај објекат у антологијске примере модерног стила у српској архитектури између два светска рата. 

 

 

 

 

11-16 ч, понедељком и петком је затворен за посетиоце

300 динара – појединачна карта 500 динара – породична карта За децу до 7 година улаз је бесплатан (осим за групне организоване посете) Радионице се организују у сарадњи са школама и предшколским установама.

Музејска поставка у Галерији Александар Деспић, Галерија играчака, Научна играоница Скендербегова 51, 11158 Београд (Градски превоз: трамваји 2, 5, 10, аутобуси 26, 79)