Оркестар у орману

Оркестрион Клепетаж

Назив предмета: Оркестрион Клепетаж

Произвођач: František Jebavý

Место и време настанка: Аустроугарска, око 1860. године

Димензије (cm): 155 . 65 . 115

Инвентарни број: Т:14.1

 

Музички аутомати – оркестриони, почели су да се производе у 18. веку. Састоје се од групе инструмената монтираних у кабинет и ваљака са металним клиновима чији распоред носи музички запис. Окидањем клинова, док се ваљак окреће, систем полуга преноси запис на инструменте – механизам клавира, добош, мали бубањ, триангл и чинеле. Оркестриони су се производили у различитим величинама, а на сваком ваљку је било записано три до шест мелодија. Величина ваљка није била пропорционална дужини мелодије, па су понекад највећи ваљци носили композиције не дуже од два минута. Механизам музичког аутомата се навијао и покретао убацивањем новчића. 

Оркестриони су били омиљени и веома распрострањени у 19. веку. Постављали су се на јавним местима, у чекаоницама железничких станица, на клизалиштима и у кафанама. 

Оркестрион Клепетаж произвела је радионица Франтишека Јебавија (František Jebavý) из Трутнова у Чешкој око 1860. године. У то време један од најпознатијих продаваца механичких музичких аутомата био је Хинек Клепетаж (Hynek Klepetář) из Прага, чију ознаку музејски примерак носи. Израђен је у стилу Alt Deutsch, украшен дуборезом и флоралним мотивима. Поклон је Радио-телевизије Београд, а посетиоци Музеја могу чути снимак његовог оригиналног звука. 

 

 

11-16 ч, понедељком и петком је затворен за посетиоце

300 динара – појединачна карта 500 динара – породична карта За децу до 7 година улаз је бесплатан (осим за групне организоване посете) Радионице се организују у сарадњи са школама и предшколским установама.

Музејска поставка у Галерији Александар Деспић, Галерија играчака, Научна играоница Скендербегова 51, 11158 Београд (Градски превоз: трамваји 2, 5, 10, аутобуси 26, 79)