Лепо буђење

Будилник Insa

Назив предмета: Будилник Insa

Дизајн: Гојко Варда

Произвођач: Индустрија сатова Insa – Земун

Место и време настанка: Београд, СФРЈ, 1960–1965. године

Димензије (cm): 10 . 6,3 . 11

Инвентарни број: Т: 155.22

 

Убрзо по оснивању 1950. године, Индустрија сатова INSA са седиштем у Земуну, постала је значајан југословенски произвођач сатова, сатних механизама и других инструмената из домена мерне технике и прецизне механике. Наредних деценија ушла је у круг водећих светских произвођача сатова. Део тог успеха припада и Гојку Варди, сараднику предузећа од 1960. године. Захваљујући његовом дизајнерском решењу, стони сат са класичним механизмом на навијање добио је савремени изглед и стекао велику популарност. Уследила је, потом, читава серија сатова које је Варда дизајнирао следећи свој мото да дизајн мора бити приступачан свакоме. Тако је и било јер у бившој Југославији скоро да није било домаћинства које није имало неки од Инсиних сатова. 

Примерак сата из прве производне серије, Гојко Варда је поклонио Музеју 2018. године. 

 

 

11-16 ч, понедељком и петком је затворен за посетиоце

300 динара – појединачна карта 500 динара – породична карта За децу до 7 година улаз је бесплатан (осим за групне организоване посете) Радионице се организују у сарадњи са школама и предшколским установама.

Музејска поставка у Галерији Александар Деспић, Галерија играчака, Научна играоница Скендербегова 51, 11158 Београд (Градски превоз: трамваји 2, 5, 10, аутобуси 26, 79)