a

Истражите

  1. Истражите
    1. Фонд

По речима најзаслужнијих за настанак Музеја науке и технике, академика Александра Деспића и Милорада Ристића, он није имао срећу да започне свој живот као задужбина неког великог добротвора нити да настане на темељима неке веће збирке и први предмет, Металну свећу, поклонио је Музеју управо Александар Деспић одмах након оснивања Музеја 1989. године.

До данас Музеј активно ради на допуни музејског фонда који је резултовао многобројним аквизицијама научних и техничких културних добара.

Контакт:

Душан Петровић

музејски саветник, начелник одељења заштите

dusan.petrovic@muzent.rs

тел. 3037858

  1. Матични регистар научнотехничких културних добара

У оквиру послова матичности (надлежности музеја за одређену врсту грађе), у Музеју науке и технике води се и Матични регистар – евиденција научнотехничких културних добара из области историје науке и технике на територији Србије. На основу података из стручног надзора, који Музеј науке и технике врши од 2000. године над научнотехничком музејском грађом на територији Србије, евидентирано је 46.400 предмета из области историје науке и технике.

  1. Интегрална заштита

Пронађена је могућност да се, у односу на важеће законе код нас, покретна и непокретна културна добра ставе под интегралну заштиту јединственим правним актом којим се гарантује заштита непокретног добра и покретних добара која се у њему налазе. Тако су створени почетни услови који би даљим радом на осмишљавању и планирању послова интегралне заштите, промоције и популаризације научнотехничке баштине омогућили да се и Србија, са својим научним, техничким и индустријским наслеђем и на тај начин с регионалном рутом индустријског наслеђа, прикључи светским и европским организацијама као што су ЕРИХ, ТИЦЦИХ, Е-ФАИТХ и др.

  1. Културна добра ван музејског фонда

Музеј науке и технике је на основу Закона о културним добрима из 1994. године и Решењем о надлежности из 1995. године постао установа заштите надлежна за ову врсту музејске грађе. Један од послова у оквиру матичног деловања је и утврђивање културних добара која нису у поседу музеја, већ могу бити власништво различитих установа или појединаца. На тај начин је до сада заштићено 85 предмета. Они су уведени у књигу – Регистар културних добара ван музејског фонда, а њихово стање се прати кроз стручни надзор који се обавља једном годишње.

На овај начин Музеј науке и технике штити веома вредне предмете техничке културе, у неким случајевима спречава њихово уништење, сарађује са РЗЗЗСК у вези са захтевима за извоз потенцијалних културних добара, упућује власнике у мере техничке заштите и, у најширем смислу, подиже свест о значају очувања техничке културне баштине. Тако је, на пример, заштићена збирка Титових аутомобила, затим Збирка телевизијске технике РТС-а, која се користила у време када је телевизија почињала код нас, као и девет бродова с краја 19. и почетка 20. века и парна машина која непрекидно од 1871. године покреће лифт у Сењском руднику.

11-16 ч, понедељком и петком је затворен за посетиоце

300 динара – појединачна карта 500 динара – породична карта За децу до 7 година улаз је бесплатан (осим за групне организоване посете) Радионице се организују у сарадњи са школама и предшколским установама.

Музејска поставка у Галерији Александар Деспић, Галерија играчака, Научна играоница Скендербегова 51, 11158 Београд (Градски превоз: трамваји 2, 5, 10, аутобуси 26, 79)