окт 15 2024 - окт 15 2024

Изложба: du Bist Wow

Date
  • окт 15 2024 - окт 15 2024

Location

Уметничка изложба du Bist Wow (Ти си цар!) која се бави се употребом вештачке интелигенције, њеним упливом у наш свакодневни живот и променама које се дешавају у нашој перцепцији услед тог утицаја ће бити отворена у уторак, 15. октобра 2024. године, у Музеју науке и технике, у Галерији 51 (Добрачина 51).
Изложба ду Бист Wоw представља резултат научно-уметничког експеримента у ком су сарађивали Центар за друштво и технологију Ре:пеопле (раније Центар за истраживање јавних политика), Факултет за медије и комуникације и Рударско-геолошки факултет Универзитета у Београду, уз подршку Музеја науке и технике.
Радове младих уметника, Селене Кучевић, Вање Ивановић, Луке Петровића, Мине Стојадиновић, Јована Стојковића и Анђелије Станчуловић, базиране на софтверима окренутим ка тексту и начинима на који се користе за удаљено читање, састав корпуса и анотације речи, селектовао је кустос изложбе Предраг Терзић.
Радови представљају уметнички доживљај, моделе и алате за обраду текста израђене у оквиру пројекта ТЕСЛА (Text Embeddings – Serbian Language Applications), под руководством проф. др Ранке Станковић, а финансирао га је Фонд за науку Републике Србије. Изложба је део Центровог програма АМС (Art Meets Science).
Уметнички радови настали уз употребу вештачке интелигенције подстичу на размишљање о утицају дигитализације и изазовима дигиталних трансформација.
Изложба траје до 28. новембра 2024. године.

уторак - недеља 11-18ч

300 динара – појединачна карта 500 динара – породична карта

Музеј науке и технике Скендербегова 51 11158 Београд (Градски превоз: трамваји 2, 5, 10, аутобуси 26, 79)